Begin Radiomuseum Electronica Zelfbouw Wandelen Jota Vakantiephotos

Transverter voor de 50MHz amateur band

Deze transverter heb ik gebouwd omdat ik de mogelijkheid wilde hebben om ook een beetje aktief te zijn op de 50MHZ amateurband Deze transverter is ontworpen om gebruikt te worden in combinatie met een ICOM 751 transceiver. Als de transverter ingeschakeld is dan zal de 10 meterband op de transceiver veranderd worden in de 6 meter band.

Een aantal spec punten:

 • Input frequency : 50-52 Mhz
 • Voedingsspanning: 12V uit de IC751
 • Output power : 5 watt
 • Converted frequency : 28-30 Mhz
 • Gevoeligheid: ongeveer 0.3uV , ruisgetal 2 a 3 dB
 • De transverter bestaat uit 2 converters. Een voor zenden en een voor ontvangen. Het hart van de transverter is een SBL-1 mixer van mini-circuits. Hij wordt aangestuurd door een oscillator van 17 dBm op 22Mhz. Deze oscillator bestaat uit een 22MHz crystal-oscillator gevolgd door een driver die de 17 dBm maakt. De zender bestaat uit een 3 traps versterker en de laatste transistor is een BLF244 FET die de 5 watt gemakkelijk kan leveren. De output van deze transistor wordt gefilterd door een 5 polig laagdoorlaat filter zodat harmonischen niet uitgezonden worden. De powerdetektor is aan de ingang van dit filter geplaatst omdat daar een diode in zit en de kan en zal harmonischen maken. Het ontvangergedeelte is gebouwd rondom een BF961 dualgate-MOSFet en gevolgd door een banddoorlaat-filter dat de ongewenste signalen buiten moet houden. Het probleem met de ontvanger was dat niet alleen 50-52 MHz ontvangen werd , maar ook 6-8 Mhz(28 minus 22 en 30 minus 22Mhz).Dit weliswaar vrij zwak , maar omdat er op die band met zeer grote vermogens gewerkt word was het toch te horen in de uitggang. Dit was alleen op te lossen door alles rondom de SBL1 zeer zorgvuldig af te schermen.

  schemavan de transverter

  Enkele plaatjes:front

  De transverter is gehuisd in een oude kunsstof printerswitch. Deze is aan de binnenkant bekleed met dubblezijdig printplaat. Ook de voorzijde is van 1.6 mm print gemaakt welke met een primer bespoten is. Daardoor lijkt het van metaal te zijn.

  binnenkant: