Begin Radiomuseum Electronica Zelfbouw Wandelen Jota Vakantiephotos

Tips en tricks


2SC7010
De transistor 2SC710 kan voor een iets betere prestatie vervangen worden door de BF199.

Modulatie.
De FM modulatie wordt verkregen door de collector van de VCO transistor te moduleren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de capaciteitsverandering van de transitor bij veranderende spanning.
In het originele ontwerp stond voor RF op 13MHz de collector in serie met een spoeltje. Omdat we nu de collector van de VCO transistor met 1nf ontkoppeld hebben is de oscillator wat beter gaan werken op 70MHz , maar blijkt het moduleren wat moeilijker te gaan.
Soms gaat het prima , maar soms ook niet en blijft de modulatie erg zacht, het is een beetje afhankelijk van de gebruikte transistor.
Door in plaats van de transistor de varicap van modulatie te voorzien is dit probleem echter op te lossen.
De gele draad boven op de print die in punt J vast gesoldeerd zit moet dan losgenomen worden en naar de + kant van C30 gelegd worden. Vanuit dit punt een klein 1 megaohm weerstandje in serie met een condensator van 10n naar R12/D3. En nog een weerstandje van 1k en een c'tje van 82pf ter ontkoppeling toevoegen.


Afgeschermde kabeltjes
Zorg er voor dat het draadje dat van en naar de VCO loopt of naar de PLL afgeschermd is.
Een simpel afgeschermd snoertje doet al veel.

Aarding
Wat de performance ook ten goede komt is aarding van de print op een aantal punten.
Bij deze setjes is de behuizing geisoleerd van de print.
Dat is niet noodzakelijk. Als je de behuizing voor RF met de massa doorverbind met bijv de-soldeerlitze op een groot aantal plaatsen dan zal de bak iets beter gaan presteren.

Krakende microfoon
Een kwaaltje van de cybernet bakken is de krakende microfoon kabel. Vooral als deze wat ouder wordt krijg je hier last van.
De oorzaak is ten eerste de kabel zelf , maar ook de PTT schakeling in de bak doet er aan mee. De stroom uit deze schakeling is namelijk vrij hoog. Als de kabel bewogen wordt dan resulteerd de stroom via een varierende weerstand van de kabel in gekraak.
Met de volgende schakeling wordt de stoom uit de ptt draad met een factor 100 kleiner gemaakt en daarmee neemt ook de kraak flink af.

Er is nu ook een printje gemaakt van de bovenstaande schemaatjes.