Begin Radiomuseum Electronica Zelfbouw Wandelen Jota Vakantiephotos

Afregelvoorschrift


Hiervoor is op zijn minst nodig een multimeter, een vermogensmeter en een Oscilloscoop.
Sterk aan te bevelen zijn een signaalgenerator, een frequentiecounter, een spectrumanalyser en een deviatiemeter.

Zorg dat de Arduino geprogrammeerd is met het juiste programma. Programmeren van de Arduino doe je bijv met een opensmart usb ch340 uart. De transceiver moet tijdens programmeren uitgeschakeld zijn. Na het programmeren begint het OLEDdisplay te werken. De 5V voeding uit de programmer is voldoende.

Schakel de transceiver aan en begin met het controleren van de voeding 9V (X1) en 5V (X2) op het inbouw PCB'tje
Controleer met de oscilloscoop of er ongeveer 1 MHz op pin 7 van het DDS printje staat.
Controleer of TX (X9) hoog wordt (ca 7V) als de microfoon ingedrukt wordt.
Zet de frequentie op het midden van de band (70.250MHz).
Controleer of de VCO oscilleert door te meten met de scoop of er RF staat op C19.

Afregeling VCO RX : Meet met een multimeter of scoop op TP1/C29 op de hoofdprint en draai aan T1 tot de gemeten spanning 2.5V is.

Afregeling VCO TX: Druk de microfoon in en meet met een multimeter of scoop op TP1/C29 op de hoofdprint en draai aan CT1 tot de gemeten spanning 2.5V is.

Ontvangst: Zet generator op 70.250MHz 100uV of laat iemand zenden of deze frequentie. Regel T5,T6 en T7 op maximale ontvangst af. Je kan daartoe ook met een scoop op D12 meten. Regel de 100uV terug tijdens afregelen. Een signaal van 0.5uV moet na afregelen voldoende zijn voor goede ontvangst.

Zenden: sluit een geschikte powermeter aan op de uitgang (5 of 10 watt schaal). Meet met een scoop op de gate van Q5 en regel T2, T3 en T4 op maximale amplitude.
Regel L5 , L6 en L7 af op maximaal vermogen. 3 watt is haalbaar bij een voeding van 13.8V. Gebruik een passende zeskant trimsleutel voor L5 , anders barst de kern. L6 en L7 zijn door iets uitrekken of induwen op maximum af te regelen.
Regel RV4 af terug zodat de s-meter tijdens zenden niet in de hoek ligt. Eventueel een weerstand in serie met de potmeter opnemen , er is voldoende ruimte op de print.

FM zwaai: Laat iemand luisteren of stel de zwaai met een echte deviatie meter in op 2.5kHz door aan RV2 te draaien