Begin Radiomuseum Electronica Zelfbouw Wandelen Jota Vakantiephotos

Ombouw van de CB-Master N8050Deze "27MC bak" heeft dezelfde printplaat als de eerder omgebouwde Hycom .
Dus ook maar een poging gewaagd om dit beestje dat hier nog ergens als sloper in een hoek stond op te knappen en om te bouwen naar 70Mhz.
Eerst de opknapwerkzaamheden: De aluminium frontplaat was losgelaten en compleet verbogen. Dit bepaalt het aanzicht van deze transceiver , dus heb ik de frontplaat er maar helemaal afgehaald en zo netjes mogelijk plat gemaakt. Het is maar heel dun aluminium dus voorzichtig ermee. Ik was niet de eerste die dat bij dit apparaat deed , want er zat nogal wat oude superlijm onder. Die oude lijm is voorzichtig weggekrabt en schoon gemaakt. Vervolgens heb ik het front weer terug op de kunststof drager gelijmd met twee-componenten lijm. Het ziet er in ieder geval weer heel wat beter uit dan eerst.
Daarna kwam de verlichting. Iemand had de lampjes vervangen door rode LED's. Dat ziet er ook niet uit. Dus heb ik weer gloeilampjes achter de meters gezet.
Bij nader inzien blijkt dat deze transceiver netjes omgebouwd was naar 40 kanalen en 2 watt.
De kanalen kiezer was vervangen door een 40 standen schakelaar, de PLL08A door een PLL03A en de eindtransistor door een iets potenter type.
Ik heb nieuwe software voor deze 40 kanalen bak geschreven waarmee om te schakelen is tussen een 10 en 12.5kHz kanalenraster
De software vind je hier.
Links zoals hij eerst was en op het rechtse plaatje de opgeknapte set met ingebouwd printje:

Closeup van het ingebouwde printje:

De TX/RX input van het printje moet wel geinverteerd worden. Dat wordt bereikt door X2 met punt 12 van de basisprint te verbinden.
De 4.000MHz kristaloscillator moet tijdens zenden 4.000000MHz zijn en tijdens ontvangen 285Hz lager.
De niet gebruikte input RB5(pin11)van de microcontroller wordt met een 10k weerstand aan gnd gelegd en vanaf deze poot wordt een draad gelegd naar de pin van de kanalen kiezer waar een draadje aan gesoldeerd zat.