Begin Radiomuseum Electronica Zelfbouw Wandelen Jota Vakantiephotos

Versterker voor een niet afgestemde loop antenne


Deze preamp is te gebruiken voor de lange, midden en korte golf. Het ontwerp is afkomstig uit elektuur en heb ik een paar jaar geleden nagebouwd. De spoelen zijn afkomstig uit oude pc voedingen. Deze blijken prima te functioneren op midden en korte golf.
De resultaten zijn in vergelijking met een draadantenne uitstekend te noemen.
De omgeving is hier op RF gebied zwaar verwuild met allerlei schakelende vodingen en internettoepassingen (PLC)).
Op een buizenradio is met enkele meters draad binnenshuis alleen maar brom en kraak te ontvangen en met deze antenne zit de middengolf weer vol met stations.
Zelfs met deze rechtuit waren er meerdere stations te ontvangen.
De loopantenne zelf bestaat uit een enkele winding installatiedraad met een diameter van ca 1 meter.


Tussen de versterker en de radio zit een 50 ohm coaxkabel. Voor een buizenradio is dit niet in orde en geeft de 50 ohm coax kabel te weinig spanning af. Tusen de coax en de antenneaansluiting van de radio heb ik om dit te corrigeren een impedantietrafo geplaatst. Deze is ook weer gewikkeld op een gele ringkern uit een pc voeding. De draad die er al op zit wordt de primaire wikkeling. De secundaire telt ca 4 maal zo veel wikkelingen. De impedantie wordt dan 4x4 = 16 maal zo hoog. En wordt dus van 50 naar 800 ohm gebracht. De ingangsspanning van de radio wordt 4 maal zo hoog als de spanning op de coax kabel. Dus als er 1 mV op de coax kabel staat dan krijgt de radio 4 mV binnen.
Schema van deze trafo:
of